Johan Maxe – Fotograf »

Masthead header

Första intrycken av Nikon D800

Då har kompisen till D3s kommit. Bjöd in mig till att fotografera Jennifer Nydén (http://jnyden.blogg.se/) igen för att få testa kameran i praktiken då jag har ett jobb senare i veckan.

Mina första upplevelser är att kameran känns lite mindre i handen än D700 med batterigrepp, lite trångt för lillfingret även med batterigrepp på. Kan också bero på att jag har vant mig vid D3s innan denna levererades till mig. Autofokusen upplever jag som träffsäker, främst när ljuset är sämre. Att autofokusen måste vara av yttersta kvalité är en förutsättning då jag inte förstod den guide där det skrivs om fototeknik och vikten av att använda stativ då man fotograferar med denna 36 Mpixel-kamera. Dock märkte jag snabbt, främst vid första testbilderna på mina barn att sitter inte skärpan blir det väldigt tydligt med denna upplösning. Tycker jag inte hade så svårt att sätta skärpan på f/1.4 med D3s men här är minsta misstag väldigt tydligt. Det kommer förmodligen ställa högre krav på min teknik vilket på sikt är av godo.

En annan del som man skall vara medveten om är bildfilerna som är stora, ca 75Mb vid okomprimerad 14-bitars NEF. Detta är också en bra sak förmodligen för det tvingar dig att ”kill-your-darlings” i större omfattning, något som jag är dålig på. Nu blir en bild stor som 3 från D700/D3s vilket ställer högre krav på gallring. Visst finns det alltid större hårddiskar och jag har fortfarande 1.7 Tb ledigt på NAS:en så det är ingen fara på taket ännu.

Jag ser fram mot årets resa till Runde där D800 kommer att få bekänna färg som landskapskamera och även fågelkamera.

Lite bilder blev det också givetvis. De konverterades till svartvitt denna gång. Mycket beautydish denna gång….

 

  • Göran Elmertoft16 oktober, 2012 - 08:34

    Jag gillar verkligen Jennifer. Första gången jag såg henne var i Malin Johanssons blogg. D800 verkar vara en intressant kamera men min budget räcker bara till en ynklig D700.ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*