Johan Maxe – Fotograf »

Masthead header

Fujifilm X100s

Det är sällan man blir överraskad av prylar och hur de presterar numera. Man vet rätt väl hur det man köper kommer att leverera när du får den i handen. Ibland tar man en rövare och så blev det med X100s. Det största problemet visade sig vara att få tag i en. Begagnatpriset visade sig nästan vara högre än nypriset och den fanns inte i lager någonstans. Jag fann dock min på Ebay. Ett företag i Jersey utgav sig för att ha den i lager, vilket de inte hade men levererade ändå inom två veckor. Hade även en beställning på Pixmania men den leveransen sköts fram hela tiden. Så jag avbeställde Pixmanias leverans när jag såg att det rullade på med Ebay-spåret.

X100s då, jag hade hört från en fotokompis att den var skarp men kanske inte riktigt trott på detta. Det är ju trots allt en kompaktkamera, om en lite stor sådan. Jag är ju sedan tidigare frälst vid 35mm och det är ju vad denna har som fast optik och det passar mig mycket bra. Jag har också Ebay-pimpat kameran med ett tumgrepp, ett fetare avtryck och ett motljusskydd. Det gör att kameran är bättre att hålla i och vad motljusegenskaperna anbefaller har jag ännu inte hunnit testa dessa.

Jag måste säga att kameran presterar över förväntan. Skärpa, snabbhet och det enkla sätt att växla mellan tidsautomatik, bländarautomatik och manuella inställningar är imponerande. Det dynamiska omfånget är också något som gör kameran till en vinnare. Jag fotograferar med kameran i manuella läget och kamerans retroutseende gör också att man är tillbaka till tiden där man vred bländarringen på objektivet och tiden sattes med en ratt ovanpå kameran. Eftersom bländdarringen är i hela steg så blir bilden som mest 1/2 steg felexponerad (förutsatt att jag gör rätt vid exponeringsögonblicket). Detta stämmer riktigt bra, i Lightroom räcker det oftas med att dra exponeringen något och efterbehandla bilderna som du gör med din vanliga DSLR.

Det som skiljer sig från mina tidigare kompaktkameror är möjligheten att kunna efterbehandla bilderna. Dels fotograferar den i RAW-format (i detta fall Fujifilms RAF-format) och skärpan i bilderna ger utrymme för att dra i spakarna. I den bilden nedan som ser ut att ha riktigt igensotade sidor finns det mycket att hämta hem i bilden. Första bilden är orginal och så som jag ville att bilden skulle se ut. Den andra bilden visar vad som finns kvar om man ökar exponeringen 3 steg i Lightroom.

Orginal

+3

I den senare bilden framkommer det klotter på väggarna och även färg på kläderna som inte finns där i den första bilden. Kul och imponerande!

Något som jag också tycker funkar bra är följande autofokus, gärna med seriebildstagning. X100s klarar 6 bilder/sekund och springande barn som springer mot mig på stranden är inga problem. Den sätter skärpan dit jag riktar korset och detta är riktigt kul att leka med.

Vad gör att denna kamera är något för mig då?

Formatet främst. Detta är en kamera som kan vara med jämt. Den väcker inte så mycket uppmärksamhet som D800E/D3s med en fast 35:a. Du kan fotografera utan att människor ryggar tillbaka och vill ducka. Jag har hittills inte hittat några avgörande nackdelar utan tycker detta är en kanonkamera. Jag kan verkligen rekommendera denna som komplement till din pro-utrustning eller som den enda kameran du äger. För här finns bilder du kan spara, skriva ut och använda som original.

Länge leve kameran!

Ha det!

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*